Inici  
  Projecte Històric DossiersAmazonia.cat  
  Webblog

Un devorador de minories
Redacció

Deixant de banda l’afer tibetà, la Xina se’ns mostra com un megaestat que impregna profundament tots els aspectes de la vida de la població i que practica un centralisme burocràtic de ferro, que té la seva traducció també en el tractament gens considerat de les cultures no dominants.

La població de la Xina és majoritàriament d’ètnia Han (92%) i la llengua oficial, per tant privilegiada per l’estat, és el mandarí.

Però en la seva dimensió quasi continental, el que coneixem com a Xina té cinquanta-cinc minories. Són de baixa població, ja que totes plegades només apleguen uns cent milions d’habitants, xifra que en el desmesurat marc xinès representa el 8% de la població.

Les minories dels tibetans, els mongols, o els musulmans uigurs, que són les més actives en la reclamació dels seus drets nacional volen obtenir de Pequin la sobirania i/o l’autonomia cultural, religiosa i lingüística. Hi ha una clara imposició del xinès mandarí, que fa perillar, per exemple, el xinès cantonès. Si aquest sobreviu és només per l’índex de natalitat tan alt dels qui el parlen, però la pressió mandarina és tan gran que ni així esdevé llengua literària i de cultura.